Hírek|

Tisztelt Zebegényi Lakosok!

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy ma 10:00 órától elrendeltem a II. fokú víz-kárelhárítási készültséget Zebegényben. A legfrissebb, szeptember 15-i előrejelzések szerint a tetőzés szombat reggelre (09. 21.) várható, és a vízszint elérheti a 716 cm-t.

Délután 15:00 órakor összeült a Helyi Védelmi Bizottság. A megbeszélésen jelen voltak a KDVVIZIG kijelölt területi felelősei, a Zebegény települési Önkéntes Mentőcsoport tagjai, a Településfejlesztési Bizottság képviselői tagjai, valamint a Jegyző úr. Az ülés során pontosítottuk és szétosztottuk az operatív feladatokat, kijelöltük a felelősöket és elvégeztük a hivatalos adminisztratív feladatokat. Az ülést megelőzően egyeztettünk az Országos Vízügyi Felügyelőséggel, a Katasztrófavédelemmel és a Közép-Duna Völgyi Vízügyi Igazgatósággal. Mindhárom szervezet biztosított minket arról, hogy a védekezéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket rendelkezésünkre bocsátják. A hét folyamán két, az OVF által delegált szakértő is segíteni fogja a védekezési munkálatokat, akik a helyszínen koordinálják majd a folyamatokat.

A bizottsági ülés előtt már felmértük, beazonosítottuk és bejártuk a 2013-as árvíz alapján érintett területeket. Hétfő délután geodéziai felmérés keretében megjelöljük a várható vízszintet ezeken a területeken. Ennek alapján hétfő délután és kedd reggeltől megkezdjük a homokzsákok kihelyezését (Héthíd, szennyvíztelep). A nagy mennyiségű homok és a zsákok hétfőn érkeznek, és két deponálási területen fogjuk őket elhelyezni (Héthíd és a dunaparti felső parkoló). Ezek a lakosság számára is hozzáférhetőek lesznek. A kritikus területeken élőkkel már felvettük a kapcsolatot, számukra hétfőn kiszállítjuk a homokot és a zsákokat (országúti ingatlanok). Akiket eddig nem értünk el, azokat folyamatosan keressük és értesítjük. Amennyiben valakinek további segítségre van szüksége, kérjük, keresse fel a polgármesteri hivatalt bármely hivatalos elérhetőségünkön vagy személyesen engem.

A védekezés hatékonysága és a védekezésben részt vevő gépjárművek szabad mozgásának biztosítása érdekében a dunaparti lejárót lezárjuk a gépjárműforgalom elől. Kérjük, hogy a dunaparti lejárót és a felső parkolót legalább két hétig ne használják! A most ott parkoló autókat kérjük elszállítani, felelősséget nem tudunk vállalni értük!

A kerékpárút Újvölgy felé eső szakaszát (a vízállástól függően) csütörtökön tervezzük lezárni, addig ez a szakasz szabadon használható.

Önkormányzatunk felkészült az árvíz fogadására; szervezetten és megfelelő technikai és szakmai háttérrel állunk rendelkezésre. Mindazonáltal kérjük a lakosságot, hogy aki teheti, kedden és szerdán reggel 08:00 órától jelentkezzen homokzsákok megtöltésére és kihelyezésére (Héthíd és Felső parkoló). Jelentkezni a helyszínen vagy a polgármesteri hivatal titkárságán lehet.

A védekezéssel kapcsolatos információkról folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket. Kérjük, kövessék önkormányzatunk Facebook oldalát a legfrissebb hírekért.

Zebegény, 2024. szeptember 15. Tisztelettel,
Ferenczy Ernő Ervin
Alpolgármester

Comments are closed.

Close Search Window